Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

5 τρόποι για να προλάβετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ, πριν να είναι αργά

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία εκφυλιστική νευρολογική νόσος και αποτελεί την πιο κοινή μορφή άνοιας. Η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη, ωστόσο έχουν εντοπιστεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου.
Η ηλικία και η κληρονομικότητα αποτελούν, προς το παρόν, μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Υπάρχουν, όμως και παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν με τη λήψη απλών μέτρων.

1. Νοητική ενδυνάμωση
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι τα άτομα που εμπλέκονται συχνά σε δραστηριότητες όπως η ανάγνωση βιβλίων και εφημερίδων,  η επίλυση σταυρολέξων, η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Το μυαλό, όπως και το σώμα, χρειάζεται εξάσκηση για να διατηρείται ακμαίο.


2. Κοινωνική ζωή
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους που νοσηλεύονται στο σπίτι τους και σε ηλικιωμένους με πλούσια κοινωνική ζωή και συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες έδειξαν ότι η κοινωνική ζωή έχει μια θετική επίδραση στις νοητικές λειτουργίες και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος των κοινωνικών επαφών στον τομέα αυτό. Ενδεχομένως να οφείλεται στα περισσότερα γνωστικά ερεθίσματα που προσφέρουν οι συχνές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή ίσως ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής να ενισχύει την πνευματική υγεία και με κάποιους άλλους τρόπους.

3. Φυσική δραστηριότητα
Έρευνες δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τη λειτουργία ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου και βοηθά στην καλύτερη συγκέντρωση και την απομνημόνευση πληροφοριών. Οι ειδικοί συνιστούν σωματική άσκηση για 1 ώρα 3 φορές την εβδομάδα ή, τουλάχιστον, μία βόλτα με τα πόδια κάθε μέρα.

4. Διατροφή
Η υψηλότερη πρόσληψη διαφόρων βιταμινών όπως C, Ε, Β6, Β12, φυλλικού οξέως, φλαβονοειδών, ακόρεστων λιπαρών και ψαριών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει τα επίπεδα της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, η οποία σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα και οδηγεί στον σχηματισμό των πλακών της νόσου Αλτσχάιμερ. Πολύ καλές πηγές ωμέγα-3 αποτελούν τα καρύδια, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, ρέγκα, πέστροφα λίμνης, σαρδέλα), τα σπορέλαια, το σπανάκι, το λάχανο και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ο λιναρόσπορος και το λιναρέλαιο, η κολοκύθα, το σουσάμι και τα προϊόντα σόγιας.

5. Έλεγχος του διαβήτη και της υπέρτασης
Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλοι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, μπορεί να βλάψουν τα αγγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν την παροχή οξυγόνου σε αυτόν, με αποτέλεσμα την έκπτωση της μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών και την εμφάνιση διαφόρων μορφών άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Πηγή: cypriahealth.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου