Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Άπνοια ύπνου: Ποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας μπορεί να προκαλέσει

Μία νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis and Rheumatology φέρνει στο φως νέα στοιχεία αναφορικά με τις επιπτώσεις της άπνοιας ύπνου, πέρα από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Η άπνοια ύπνου προκαλείται από σύντομα διαστήματα διακοπής της παροχής του οξυγόνου κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, με αποτέλεσμα τη διακοπή της αναπνοής. Με τη σειρά της αυτή προκαλεί υπερπαραγωγή ουρικού οξέος στην αιματική κυκλοφορία.
Ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 10.000 άτομα που μόλις είχαν διαγνωστεί με άπνοια ύπνου από βάσεις δεδομένων της Μ. Βρετανίας.

Στη συνέχεια τα συνέκριναν με στοιχεία για περισσότερα από 40.000 άτομα ίδιου φύλου, ηλικίας, έτους γεννήσεως και σωματικής σύστασης, χωρίς όμως άπνοια ύπνου.
Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν, η άπνοια ύπνου ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας καθώς και εξάρσεων της νόσου.
Η ουρική αρθρίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με πόνο και οίδημα σε κάποια άρθρωση, πιο συχνά σε αυτή του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Η πάθηση προκαλείται από την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέως στις αρθρώσεις και τους ιστούς του σώματος.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί, η άπνοια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας, μεταξύ άλλων παθήσεων.
Νέος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν κατά πόσο η θεραπεία της άπνοιας ύπνου μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας.

 Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου