Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Εγωισμός: Μερικές φορές επιτρέπεται!

Μερικές φορές για να μπορούμε να βοηθήσουμε τους γύρω μας χρειάζεται να είμαστε "εγωιστές”. Τρανταχτό παράδειγμα, οι οδηγίες στο αεροπλάνο για περίπτωση απώλειας της πίεσης: "Στην περίπτωση απώλειας της πίεσης της καμπίνας, θα πέσουν μάσκες οξυγόνου πάνω από το κεφάλι σας. Παρακαλούμε φορέστε τη δική σας μάσκα προτού προσπαθήσετε να βοηθήσετε άλλους”.

Γιατί να φορέσουμε πρώτα τη δική μας μάσκα; Επειδή δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κανέναν αν αγκομαχούμε για να ανασάνουμε.

Και επειδή στην κοινωνία μας συζητάμε πολύ συχνά για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, για τους γύρω μας και για τον εαυτό μας, μερικές φορές ο δρόμος προς τα εκεί είναι... ελαφρώς ανορθόδοξος και περνάει μέσα από τον εγωισμό.

Σε ποιες περιπτώσεις, λοιπόν, είναι καλό να είστε λίγο εγωιστής και να βάζετε πρώτες τις δικές σας ανάγκες;


Στο πρόγραμμά σας

Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και όταν κάνετε σωστή διαχείριση γλιτώνετε άγχος και είστε πιο υγιής. Οπότε το να μάθετε να λέτε "όχι” μερικές φορές είναι απαραίτητο, τόσο στη δουλειά όσο και στην προσωπική σας ζωή.

Στα χόμπι σας

Αν υπάρχει κάτι που σας αρέσει να κάνετε –να παίζετε μπάσκετ, να μαγειρεύετε, να διαβάζετε, να παρακολουθείτε ντοκιμαντέρ για τη ζωή της λιβελούλας, να πίνετε μπύρα με τους φίλους σας– δώστε στον εαυτό σας το χρόνο και την άδεια να το απολαύσετε. Και μην το απολαμβάνετε από μακριά, ζήστε το όσο περισσότερο μπορείτε: μάθετε γι’ αυτό, βρείτε κι άλλους ανθρώπους που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον, κάντε το με διάφ
ορους τρόπους ακόμη πιο διασκεδαστικό και ικανοποιητικό. Τα χόμπι και οι στιγμές χαράς και ευχαρίστησης αποτελούν μια νησίδα ανάπαυλας μέσα σε μια φορτωμένη και αγχωτική καθημερινότητα. Έτσι η ενασχόληση με αυτά σας βοηθά να παραμείνετε υγιής και να έχετε περισσότερη διάθεση για τις υπόλοιπες, υποχρεωτικές, ασχολίες της ζωής σας.

Στις απόψεις σας

Εκτός κι αν το να πείτε απερίφραστα την άποψή σας πρόκειται να σας οδηγήσει σε απόλυση ή διαζύγιο, έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράζετε την άποψή σας αντί να προσπαθείτε να στρογγυλέψετε τα πράγματα ή να πείτε κάτι που δεν πιστεύετε για να κάνετε τα πράγματα πιο "εύκολα” σε μια συζήτηση. Αυτά τα μικρά ψέματα ή οι παραχωρήσεις που κάνετε σας κλέβουν την αυτοπεποίθηση, χωρίς καν να το καταλαβαίνετε, οπότε αισθανθείτε ελεύθερος να λέτε την άποψή σας με την προϋπόθεση ότι δεν βλάπτετε ή προσβάλλετε τους συνομιλητές σας.

Στον ελεύθερο χρόνο

Μέσα σε μια πολυάσχολη ημέρα έχετε 10 λεπτά ελεύθερα; Μην προσπαθείτε να τα γεμίσετε. Για την ακρίβεια, κλείστε και το κινητό σας και απομακρυνθείτε από την οθόνη του υπολογιστή για αυτό το διάστημα. Δεν είναι καθόλου εγωιστικό να εκμεταλλευτείτε τα μικρά κενά σε ένα βαρύ πρόγραμμα καθημερινότητας για να πάρετε μια ανάσα και να χαλαρώσετε.
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου