Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Κούραση: Γιατί αισθάνομαι συνέχεια κόπωση;

Πολλές φορές αισθανόμαστε κουρασμένοι ακόμα κι αν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Νιώθουμε μια κόπωση και μια ατονία χωρίς φαινομενικά να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Ίσως επειδή η έλλειψη ύπνου δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να αισθάνεται κανείς κουρασμένος.

Η επιστήμη μας δίνει άλλους δέκα λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθανόμαστε κόπωση.

1) Αφυδάτωση
Ακόμα και μια ελαφριάς μορφή αφυδάτωση, δηλαδή εάν πιούμε 1,5% λιγότερο νερό την ημέρα, μπορεί να ρίξει την ενέργεια μας.
Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος και ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να παρέχει στο σώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που έχει ανάγκη, εντείνοντας κατά συνέπεια το αίσθημα κούρασης.


2) Αλκοόλ
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Washington έδειξε πως το αλκοόλ το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε πιο ελαφρύ, χειρότερης ποιότητας και διακοπτόμενο ύπνο.

3) Κινητά τηλέφωνα
Συμφωνα με έρευνες, το φως από τα κινητά και τα tablet λίγο πριν κοιμηθούμε μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας με αποτέλεσμα αν και κοιμόμαστε να μην ξεκουραζόμαστε τόσο ουσιαστικά όσο θα έπρεπε.
Το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, αποτρέπουν την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία ρυθμίζει τον ύπνο.

4) Δεν γυμνάζεστε αρκετά
Μπορεί να μην θέλετε καν να σκεφτείτε τη γυμναστική μετά τη δουλειά. Όμως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Georgia στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν, ότι οι ενήλικες που ασκούνταν τρεις ημέρες την εβδομάδα για 20 λεπτά, ανέφεραν μειωμένο αίσθημα κόπωσης και αυξημένα επίπεδα ενέργειας για διάστημα μεγαλύτερο των έξι εβδομάδων. Συνολικά, η έρευνα έδειξε ότι η άσκηση μειώνει το αίσθημα κόπωσης κατά 65%.

5) Υπερβολική γυμναστική
Η υπερβολική γυμναστική πιέζει το σώμα, προκαλώντας την απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης, που μας κάνει να δυσκολευτούμε να κοιμηθούμε

6) Φαγητό πολύ αργά το βράδυ
Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης. Αυτό οφείλεται στη διαταραχή του πεπτικού συστήματος που προκαλεί αίσθημα δυσπεψίας και καούρας, εμποδίζοντας τον ύπνο.

7) Χαμηλά επίπεδα σιδήρου
Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Χωρίς αρκετό οξυγόνο, οι μύες και η εγκεφαλική λειτουργία «πέφτουν», με αποτέλεσμα να νιώθουμε έλλειψη ενέργειας.

8) Φάρμακα
Μια καινούρια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων υπνηλίας και λήθαργου.

9) Καφές
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο καφές θα τους «ξυπνήσει». Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης όμως ενεργοποιεί την παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Όταν όμως αργότερα τα επίπεδα αδρεναλίνης πέσουν, ιδιαίτερα μετά από υπερβολική κατανάλωση καφέ, μπορεί να εμφανιστεί αίσθημα κόπωσης, υπνηλίας και ευερεθιστότητα.

10) Ακαταστασία
Έρευνες έχουν δείξει πως η ακαταστασία σε ένα δωμάτιο προκαλεί άγχος και στρες. Αυτό φυσικά, μπορεί να μας εμποδίσει να κοιμηθούμε.

Πηγή: healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου