Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Τρία μυστικά για να αποφύγετε τις ρυτίδες

Τι προκαλεί τις ρυτίδες; Μπορούμε άραγε να τις αποφύγουμε;
Ναι, λένε οι επιστήμονες. Μπορούμε να προλάβουμε τις ρυτίδες και μάλιστα με απλούς, καθημερινούς τρόπους.
Λένε πως το δέρμα μας αφηγείται την προσωπική μας ιστορία. Ωστόσο δεν προδίδει πάντα την ηλικία μας και δεν την προσδιορίζει σωστά: Άλλοι άνθρωποι φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι απ’ ότι είναι και άλλοι πολύ νεότεροι έως… απίστευτα νεότεροι, χωρίς να έχουν καταφύγει στην πλαστική χειρουργική. Οι ρυτίδες έχουν λόγο που δημιουργούνται και υπάρχουν τρόποι για να τις αποφύγουμε.

1. Προστασία από τις ακτίνες UVA του ήλιου. Γιατί; Επειδή οι ακτίνες αυτές δεν «απορροφώνται» από το σώμα αλλά μένουν εξωτερικά, στην επιδερμίδα. Αυτό που κάνουν είναι να καταστρέφουν το κολλαγόνο της επιδερμίδας και καταστροφή του κολλαγόνου σημαίνει δημιουργία ρυτίδων. Το μυστικό είναι όχι μόνο να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία, αλλά να ξέρουμε ότι οι ακτίνες αυτές διαπερνούν τα τζάμια, άρα χρειάζεται προστασία ακόμα κι όταν π.χ. οδηγούμε.

2. Κατάλληλη τροφή. Με κάθε ανάσα που παίρνουμε, μία ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου περνά στα κύτταρά μας και επιτίθεται στο DNA μας δημιουργώντας τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες. Επειδή δεν μπορούμε να σταματήσουμε να… αναπνέουμε, μπορούμε να «αντεπιτεθούμε» με τις κατάλληλες τροφές. Πώς; Κατ’ αρχήν, βάζοντας… χρώμα στη ζωή μας, δηλαδή τρώγοντας «χρωματιστά» λαχανικά και φρούτα. Όσο πιο χρωματιστά, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχουν, με πρώτη και καλύτερη την ντομάτα. Επίσης βοηθούν τα μπρόκολα και τα ραπανάκια, και φυσικά τα λιπαρά ψάρια όπως το πεντανόστιμο και ωφέλιμο σκουμπρί.

3. Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ζάχαρη έρχεται και «κολλάει» στο κολλαγόνο της επιδερμίδας και τότε τα κύτταρα δεν ανανεώνονται σωστά. Φυσικά, χρειάζεται προσοχή στον διαβήτη και να κρατάμε χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου.
Πηγή iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου