Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ποια θρεπτικά συστατικά προστατεύουν από τη γρίπη

Η εποχή της γρίπης έφτασε πάλι και πέραν από τις συστάσεις για εμβολιασμό, αποφυγή συνάθροισης σε κλειστούς χώρους και τήρηση των κανόνων υγιεινής, απαραίτητο είναι να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να έχει υγιές ανοσοποιητικό.

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης εξηγεί στα nea.gr ποια είναι τα πιο σημαντικά:

  •  Βιταμίνη C. Είναι η κατ' εξοχήν αμυντική βιταμίνη, καθώς αποτελεί συστατικό πολλών μεταβολικών διεργασιών που σχετίζονται με τον έλεγχο και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Κύριες πηγές βιταμίνης C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, με κυριότερα το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τις φράουλες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα φραγκοστάφυλα, τα σταφύλια, το σπανάκι και το λεμόνι.
  •  Βιταμίνη Ε. Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, που προστατεύει τον οργανισμό από τη δράση των ελευθέρων ριζών και σχετίζεται με την παραγωγή ουσιών όπως η ιντερλευκίνη που ενισχύουν την άμυνα και προφυλάσσουν τον οργανισμό. Υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια (όπως το ελαιόλαδο και τα άλλα σπορέλαια), στις φυτικές μαργαρίνες και σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια.

  •  Φυλλικό οξύ. Εμπλέκεται σε ποικίλες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Όσοι πάσχουν από έλλειψη φυλλικού οξέος (λ.χ. οι ασθενείς με στίγμα μεσογειακής αναιμίας), παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις. Καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα, το σπανάκι, το μπρόκολο, η μαγιά μπίρας, το συκώτι.
  •  Ψευδάργυρος. Είναι απαραίτητος για καλή ανοσοποιητική λειτουργία αλλά πολλοί άνθρωποι, ιδίως αθλητές και παιδιά, έχουν ελλείψεις που μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα πουλερικά και το αυγό.
  • Σελήνιο. Ένα πολύ σημαντικό αν και όχι τόσο γνωστό συστατικό είναι το σελήνιο. Αποτελεί βασικό συστατικό ενός από τους πιο ισχυρούς αμυντικούς μας μηχανισμούς, της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης.  Το σελήνιο θα το βρείτε στα θαλασσινά, σε ξηρούς καρπούς όπως τα Brazilian nuts και σε ολικής αλέσεως δημητριακά.
  • Νερό. Έχει ζωτική σημασία, διότι αποτελεί βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Η επαρκής πρόσληψή του βελτιώνει σημαντικά την εν γένει αμυντική λειτουργία του οργανισμού, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο), ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθάει την αποβολή των άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού.
  • Φυτοχημικά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες είτε εισέρχονται στον οργανισμό είτε παράγονται σε αυτόν, και σε υψηλά επίπεδα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα κύτταρα ευάλωτα στις επιθέσεις των μικροοργανισμών. Συστατικά όπως οι πολυφαινόλες, οι προανθοκυανιδίνες κ.ά. θεωρούνται απαραίτητα για την βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά, στο ελαιόλαδο, στο κόκκινο κρασί, σε ροφήματα και φυσικά αφεψήματα (όπως το τσάι και το χαμομήλι) και στους ξηρούς καρπούς.

Συμβουλές

Συνοψίζοντας τα προαναφερθέντα, για να θωρακιστείτε έναντι των διαφόρων ιώσεων και λοιμώξεων, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Χρειάζεστε τουλάχιστον δύο έως τρία φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα την ημέρα.
  • Να καταναλώνετε λιπαρά ψάρια (όπως σολομό, σκουμπρί, μπακαλιάρο) και θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Να προτιμάτε δημητριακά και προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως
  • Να αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών (λ.χ. αμύγδαλα, καρύδια, Brazilian nuts)
  • Να προτιμάτε τα φυτικά έλαια στο φαγητό και στο μαγείρεμα, όπως το ελαιόλαδο
  • Να πίνετε πολλά υγρά (κυρίως νερό, αλλά και κάποιο χυμό φρούτων ή/και λαχανικών, φυσικά αφεψήματα - χωρίς ζάχαρη)
  • Να αποφεύγετε τις στερητικές δίαιτες

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου