Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Τα οφέλη του οργασμού για την υγεία

Το σεξ δεν προσφέρει μόνο ευχαρίστηση, αλλά έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, ειδικός στη συμπεριφορική νευροεπιστήμη και τη σεξουαλική υγεία, Barry R. Komisaruk, χρησιμοποίησε σε έρευνά του λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να καταγράψει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του οργασμού.
«Αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ ευρεία λειτουργική δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τον οργασμό. Έτσι αν υπάρχει μια συνολική αύξηση στη ροή του αίματος και τη χρήση του οξυγόνου πιθανότατα αυτό κάνει καλό στον εγκέφαλο» λέει.
Η αυξημένη αιμάτωση που παρατήρησε ο Komisaruk υποδεικνύει πως χάρη στον οργασμό μεταφέρονται επιπλέον θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στον εγκέφαλο. Μάλιστα, οι διανοητικές ασκήσεις που κάνουν κάποιοι άνθρωποι για να «εκπαιδεύσουν» τον εγκέφαλό τους συχνά στοχεύουν στην αύξηση αυτού του είδους της εγκεφαλικής δραστηριότητας, όμως ο οργασμός φαίνεται πως μπορεί να το κάνει σε μεγαλύτερο κομμάτι του εγκεφάλου.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Wilkes, στην Πενσυλβάνια, ανακάλυψαν πως όσοι κάνουν τακτικά σεξ έχουν στο αίμα υψηλότερα επίπεδα από τις πρωτεΐνες (λέγονται αντισώματα) που αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν ιούς, βακτήρια και άλλους «εισβολείς». Μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να αυξηθεί το επίπεδο των αντισωμάτων στο αίμα, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος
Αν και πολλοί φοβούνται πως βλάπτει την καρδιά, στην πραγματικότητα την ωφελεί.
Μελέτη έδειξε ότι οι μεσήλικες άντρες που έκαναν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσους σπανίως έκαναν σεξ.
Κατά του πόνου
Κατά τον οργασμό, εκλύεται στο σώμα η ορμόνη ωκυτοκίνη η οποία έχει την ιδιότητα να κατευνάζει πόνους και ενοχλήσεις. Οι επιστήμονες θεωρούν πως η ωκυτοκίνη συμβάλλει στη μείωση της έντασης της ημικρανίας ή των χρόνιων πόνων.
Κατά του προστάτη
Σε μελέτη από το αμερικανικό National Cancer Institute βρέθηκε πως οι συχνοί οργασμοί προστατεύουν τους άντρες από τον καρκίνο του προστάτη. Στην έρευνα συγκρίθηκαν δεδομένα από 50.000 άντρες και βρέθηκε πως εκείνοι που είχαν πάνω από 21 οργασμούς κάθε μήνα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συγκριτικά με άντρες που είχαν λιγότερους από επτά.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Το σεξ μπορεί να αποτελεί «φάρμακο» για την υπέρταση, καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η σεξουαλική πράξη (αλλά όχι ο αυνανισμός) μπορεί να «ρίξει» την αρτηριακή πίεση, ιδίως την συστολική, λέει ο δρ Τζόζεφ Τζ. Πίνζοουν, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Βελτιώνει τον ύπνο
Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται πολύ εύκολα μετά το σεξ. Σύμφωνα με τη δρα Σίνι Άμπαρνταρ, ψυχίατρο στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, «μετά τον οργασμό, ο οργανισμός παράγει την ορμόνη προλακτίνη, η οποία προκαλεί χαλάρωση και υπνηλία»,
Καίει θερμίδες
Μπορεί να μην καίει όσες το τρέξιμο, αλλά είναι μια μορφή γυμναστικής μέτριας έντασης, που αυξάνει τον καρδιακό παλμό, ενεργοποιεί διάφορους μυς (αναλόγως και με τη στάση του σώματος) και αν είναι αρκετά παθιασμένο επιταχύνει και την αναπνοή.
Μελέτες έχουν δείξει πως κατά μέσον όρο οι άντρες καίνε 4 θερμίδες το λεπτό όταν κάνουν σεξ και οι γυναίκες 3 (οι αντίστοιχες θερμίδες όταν κάνουν τζόκινγκ είναι 9 και 7 το λεπτό).
Καταπολεμά το στρες
Το σεξ και ειδικά τα φιλιά και οι αγκαλιές είναι ιδιαιτέρως αγχολυτικά, γιατί διεγείρουν την παραγωγή των ενδορφινών - των φυσικών ορμονών της ευεξίας. Επιπλέον, η σεξουαλική διέγερση απελευθερώνει μία χημική ουσία στον εγκέφαλο που «ξυπνάει» το κέντρο της ευχαρίστησης και της χαλάρωσης, ενώ η τόνωση της αυτοεκτίμησης και της ευτυχίας που προσφέρει μια καλή σεξουαλική ζωή, μειώνει ακόμα περισσότερο το στρες.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου