Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

10 εύκολοι τρόποι για καλύτερο μεταβολισμό

Η άσκηση προφανώς αποτελεί τον νούμερο ένα πυλώνα ενίσχυσης του μεταβολισμού μας. Είναι όμως ο μοναδικός; Όχι απαραίτητα. Ο μεταβολισμός μας εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να του δώσουν την ώθηση που χρειάζεται. Δείτε παρακάτω δέκα τέτοιες.

  1. Το άλφα και το ωμέγα-3 Τρόφιμα όπως το αβοκάντο είναι πλούσια σε ωμέγα – 3 λιπαρά, τα οποία μπορεί να έχουν… άσχημο όνομα, έχουν όμως καλή χάρη. Τα λιπαρά αυτά οξέα βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, και μειώνουν την φλεγμονή στο σώμα, ιδιότητες που διατηρούν τον μεταβολισμό μας σταθερό. 
  2. Το πρωινό δε θα το ξαναξεχάσεις, το πρωινό! Θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας- και είναι. Το πρωινό έχει ιδιαίτερη σημασία στο να κρατηθούν τα επίπεδα ενέργειας σταθερά μέσα στην ημέρα. Η παράλειψή του δίνει σήμα στο σώμα ότι μπαίνει σε κατάσταση πείνας, γεγονός που οδηγεί σε επιβράδυνση του μεταβολισμού. 
  3. Πικάντικη ζωή Προσθέτοντας λίγη καυτερή σάλτσα ή πιπιερές τσίλι σε σκόνη στο γεύμα σας, ενισχύεται την περιεκτικότητά του σε καψαϊκίνη, μια ουσία που αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας (οι θερμίδες που «καίμε» όταν καθόμαστε) 
  4. Αναπνεύστε βαθιά Προφανώς και αναπνέετε, όμως λίγος χρόνος την ημέρα κατά τον οποίο θα εστιάζετε στην σωστή αναπνοή μπορεί να βοηθήσει αρκετά. Η σωστή αναπνοή φέρνει περισσότερο οξυγόνο στο σώμα, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας και άρα καλύτερο μεταβολισμό. 
  5. Φάτε ένα σνακ πριν τον ύπνο Η κατανάλωση ενός ελαφριού σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό κατά την διάρκεια της νύχτας. Δείτε εδώ μερικές υγιεινές επιλογές με λίγες θερμίδες. 
  6. Μαύρη σοκολάτα Όχι, δεν κάνουμε πλάκα (σοκολάτας). Η Μαύρη σοκολάτα (70% κακάο και πάνω), περιέχει καφεΐνη και αντιοξειδωτικά (κατεχίνες), δύο ουσίες που ενισχύουν το μεταβολισμό. Απλά μην το παρακάνετε με την κατανάλωσή της. 
  7. Περισσότερη πρωτεΐνη Τρόφιμα με άλιπη πρωτεΐνη απαιτούν περισσότερη ενέργεια από τον οργανισμό ώστε να αφομοιωθούν, γεγονός που αυξάνει τον μεταβολισμό μετά την κατανάλωσή τους. Επίσης μας κρατούν «γεμάτους» για περισσότερο χρόνο σε σχέση με άλλα τρόφιμα. 
  8. Κρύο νερό  Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση έξι ποτηριών κρύου νερού ανά ημέρα μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό σας κατά 50 έξτρα «καμμένες» θερμίδες την ημέρα. Όχι και άσχημα.
  9. Διώξτε το στρες Το υπερβολικό στρες προκαλεί έκκριση κορτιζόλης, μιας ορμόνης η οποία μεταξύ άλλων επιβραδύνει τον μεταβολισμό και ενισχύει τη συσσώρευση λίπους. Διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε ένα μασάζ ή απλά… χαλαρώστε. Οτιδήποτε κι αν σας βοηθά να αποβάλλετε το στρες, είναι καλό. 
  10. Κοιμηθείτε Είναι απλό. O καλός και ποιοτικός ύπνος είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα για έναν «δυνατό» μεταβολισμό. Οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα, αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα και βοηθούν στον περιορισμό των ορμονών που συνδέονται με το στρες. 


Πηγή: in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου