Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Η άσκηση βελτιώνει την πνευματική ευελιξία των ηλικιωμένων

Ηλικιωμένοι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά, έχουν πιο μεταβλητή εγκεφαλική δραστηριότητα σε σχέση με ηλικιωμένους που δεν ασκούνται, αναφέρει νέα έρευνα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ηλικιωμένοι άνθρωποι που ασχολούνται με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, τακτικά, έχουν πιο μεταβλητή εγκεφαλική δραστηριότητα σε σχέση με ηλικιωμένους που δεν ασκούνται.
Η ερευνήτρια, Agnieszka Burzynska, του University of Illinois, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας εξέτασε 100 ενήλικες μεταξύ 60 και 80 ετών και χρησιμοποίησε επιταχυνσιόμετρα για να μετρηθεί αντικειμενικά η σωματική δραστηριότητα.
Οι ερευνητές επίσης χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να παρατηρήσουν πώς τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα αλλάζουν στον εγκέφαλο με τον καιρό, αντικατοπρίζοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων σε χαλάρωση.
Η Burzynska δήλωσε ότι στο τέλος της έρευνας ανακάλυψε ότι η αυθόρμητη εγκεφαλική δραστηριότητά εμφάνισε περισσότερες διακυμάνσεις από λεπτό προς λεπτό, σε ενήλικες που ήταν πιο δραστήριοι.
Πρόσθεσε ότι στην προηγούμενη έρευνά της έδειξε ότι σε ορισμένες από τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου, οι άνθρωποι με υψηλότερη εγκεφαλική μεταβλητότητα είχαν καλύτερη επίδοση σε πολύπλοκες νοητικές πράξεις, ιδιαίτερα σε εργασίες εξυπνάδας και μνήμης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι κατά μέσον όρο, ηλικιωμένοι που ήταν πιο ενεργοί είχαν καλύτερη δομή λευκής ουσίας σε σχέση με τους λιγότερο ενεργούς συνομιλήκους τους.
Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα θέλησε να μάθει πώς ο εγκέφαλος σχετίζεται με το σώμα και πώς η σωματική υγεία επηρεάζει την πνευματική υγεία και την υγεία του εγκεφάλου στο γήρας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''PLOS ONE.''
Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου