Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Σουσάμι: Προστατεύει από χρόνια νοσήματα

Το σουσάμι (ή σησάμι) και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, γνωστά στην ανθρωπότητα εδώ και 6.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το σουσάμι έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη όσο και με την αντιμετώπιση χρονίων νοσημάτων με υψηλή συχνότητα στους κατοίκους της Δύσης.
Ιστορικά βρίσκουμε αναφορές στον πάπυρο Ebers, ένα αρχαίο κείμενο που βρέθηκε στην Αίγυπτο και χρονολογείται στο 1.550 π.Χ, όπου το σουσάμι περιγράφεται ως πηγή ενέργειας. Τη μεγάλη θρεπτική του αξία μνημονέυει και ο Ιπποκράτης, ενώ σε ένα κινέζικο βιβλίου του 300 π.Χ, το σουσάμι περιγράφεται ως ένα τρόφιμο με πολλά θεραπευτικά αποτελέσματα, όπως η παροχή ενέργειας, η ήρεμη ψυχολογία και οι αντιγηραντικές ιδιότητες όταν καταναλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη, στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική, το σησαμέλαιο χρησιμοποιούνταν για μασάζ σώματος από το 700-1.100 π.Χ., ενώ στην Ιαπωνία παραδοσιακά, θεωρείται ως ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι άκόμη και η μαγική έκφραση «Σουσάμι Άνοιξε» στο παραμύθι του Αλί Μπαμπά, δεν είναι τυχαία, καθώς πιθανώς συμβολίζει την άποψη που είχαν οι Άραβες για τις «μαγικές ιδιότητες» του σουσαμιού.
Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τις διατροφικές ιδιότητες του σησαμιού, με τη βοήθεια του Γιάννη Χρύσου, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου.

  • Ρύθμιση της χοληστερόλης
  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Προστασία έναντι θρομβώσεων
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Δερματολογικές χρήσεις
  • Άλλες χρήσεις όπως αντιμικροβιακή δράση


Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου