Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Τι είναι η βρογχίτιδα και πώς προκαλείται;

Η βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή των κύριων αεραγωγών των πνευμόνων. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, που σημαίνει ότι διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά υποτροπιάζει.
Η οξεία βρογχίτιδα είναι συχνή και μπορεί να αντιμετωπιστεί  αποτελεσματικά χωρίς ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα ή συμπτώματα που επιμένουν, υψηλό πυρετό , ή αν φτύνετε αίμα, θα πρέπει άμεσα να δείτε το γιατρό σας . Επίσης, ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε αναπνευστικά προβλήματα ή αν έχετε πόνο στο στήθος. Εάν πάσχετε από χρόνια βρογχίτιδα , έχετε προβλήματα με την καρδιά σας καθώς και πιο σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων και λοιμώξεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Τι προκαλεί την βρογχίτιδα;
Η οξεία βρογχίτιδα συνήθως προκαλείται από διάφορες λοιμώξεις των πνευμόνων, το 90% των οποίων είναι ιογενούς προέλευσης . Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της οξείας βρογχίτιδας, που αποδυναμώνουν και ερεθίζουν τους αεραγωγούς, με την  πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια βρογχίτιδα. Η κύρια αιτία είναι το βαρύ κάπνισμα , το οποίο ερεθίζει τους βρόγχους και τους αναγκάζει να παράγουν υπερβολική βλέννα. Τα συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας, επιδεινώνονται από τις υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου και άλλων ρύπων της ατμόσφαιρας .
Οι ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα θα πρέπει να εμβολιάζονται ενάντια στον πνευμονιόκοκκο και στον ιό της γρίπης. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί σημαντικό τμήμα της συνολικής θεραπείας. Σε πολλές περιπτώσει χρειάζεται  οξυγονοθεραπεία.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου